Κρητική διατροφή: Τα σημαντικότερα Προϊόντα

Κρητική Διατροφή

  Η κρητική διατροφή αποτελεί εδώ και αιώνες μια καταξιωμένη υγιεινή κουζίνα, κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας. Αγνά φρέσκα υλικά, απουσία περιττών λιπαρών και μαγειρική με πρώτες ύλες του τόπου αποτελούν την καταξιωμένη και πετυχημένη συνταγή της κρητικής διατροφής. 

  Τι θα βρείτε στην Κρητική διατροφή;

 Ελαιόλαδο: Αποτελεί ίσως το πιο διάσημο προϊόν του νησιού μας το οποίο είναι πάντα παρών σε κάθε δημιουργία στην Κρητική διατροφή. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσεκτικά επιλεγμένο και σε ωμή μορφή αποτελεί την ιδανική πηγή λιπαρών για τον οργανισμό μας.

Ελαιόλαδο- Κρητική ΔΙατροφή- Yasmyr Villas
Ελαιόλαδο- Κρητική ΔΙατροφή- Yasmyr Villas- Poyraz 72, Oliven V1, CC BY-SA 4.0

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης πρωταγωνιστούν στο τραπέζι. Το νησί μας είναι πολύ δημοφιλές για τα ντόπια προϊόντα που παράγονται με αγάπη στα βουνά της Κρήτης. Γραβιέρα, Μυζήθρα (μαλακό λευκό τυρί), και φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα αποτελούν συστατικά στοιχεία της Κρητικής διατροφής.

Graviera Cheese- Cretan Cuisine 
Γραβιέρα
Γραβιέρα- PRA, Fromage de Crète (Graviera), CC BY-SA 3.0

Μπαχαρικά- Βότανα: Στοιχείο που αναδεικνύει τα συστατικά της Κρητικής διατροφής αποτελούν και τα ντόπια βότανα και μπαχαρικά που υπάρχουν στην κρητική ενδοχώρα. Φρέσκια ρίγανη, βασιλικός, δεντρολίβανο και ενδημικά βότανα χρησιμοποιούνται με σεβασμό σε πολλές Κρητικές παρασκευές.

Ρίγανη
Ρίγανη- Thomas Then, Oregano 1, CC BY 3.0

Κρητικά Ποτά: Η Κρήτη αποτελεί ένα ξεχωριστό και ευλογημένο νησί. Πολλά από τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που παράγει είναι αλκοολούχα ποτά παρασκευαζόμενα με προσοχή στην παράδοση και σεβασμό. Φημισμένα κρητικά κρασιά που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε είναι το “Λιάτικο” και το “Κοτσιφάλι” ενώ φημισμένη είναι και η κρητική τσικουδιά ή όπως την ονομάζουμε στην Κρήτη, “ρακί “. Ένα φημισμένο ηδύποτο που καταναλώνεται ευχάριστα είναι και το ρακόμελο, μια παρασκευή με ρακί και παραδοσιακό κρητικό μέλι του τόπου μας.

Ρακί Τσικουδιά- Κρητική Διατροφή
OLYMPUS Ρακί Τσικουδιά- Κρητική Διατροφή C messier, Τσικουδιά 1780, CC BY-SA 4.0

Τι σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

  Πολλά πιάτα της κρητικής διατροφής είναι φημισμένα χάρις των ντόπιων υλικών και των ιδιαίτερων τρόπων παρασκευής τους. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τον παραδοσιακό κρητικό ντάκο με μυζήθρα Κρήτης, παραδοσιακό “αντικριστό” κρέας καθώς και φημισμένα χορταρικά της κρητικής υπαίθρου όπως τα βλήτα και στο σταμναγκάθι. Εκτός από απολύτως υγιεινά άλλωστε θα σας καταπλήξουν και με την νοστιμιά τους!

Σας καλωσορίζουμε στην Κρήτη!